Cea de-a 50-a aniversare TOMRA subliniază necesitatea urgentă de a accelera tranziția către economia circulară

De la o afacere începută într-un garaj, TOMRA a ajuns liderul industriei în soluții de sustenabilitate, fiind fondată în Norvegia pe 1 aprilie 1972 de către frații Petter și Tore Planke. Ca răspuns la provocările unui comerciant local de a prelua manual sticlele reutilizabile returnate de consumatori, frații Planke au dezvoltat în garajul familiei primul echipament automat de preluare. Această invenție a fost apreciată rapid de comercianți și astfel a luat naștere o întreagă industrie pentru gestionarea eficientă a returnării și reciclării ambalajelor pentru băuturi, TOMRA devenind astfel un pionier în dezvoltarea tehnologiei verzi.

 

TOMRA a continuat să inoveze în categoria sistemelor automate de preluare. Cea mai recentă dezvoltare a condus la lansarea TOMRA R1, o soluție „multi-feed” care permite consumatorilor să introducă simultan peste 100 de ambalaje în sistemul de preluare, în loc de unul câte unul. TOMRA integrează, de asemenea, tehnologii IoT (internet of things) și colectarea de date (big data) pentru a digitaliza colectarea și reciclarea ambalajelor, cu opțiuni pentru vouchere digitale, rapoarte analitice pentru comercianți privind obiceiurile de returnare ale cumpărătorilor, o aplicație pentru comercianți cu notificări despre starea sistemului automat de preluare și o aplicație pentru consumatori cu hărți, opțiuni pentru donații sau gamification care să încurajeze returnarea ambalajelor.

 

Noua misiune TOMRA urmărește să îmbunătățească modul în care lumea gestionează deșeurile

TOMRA, furnizorul global de sisteme automate de preluare a ambalajelor pentru băuturi, a reiterat misiunea sa îndrăzneață de „a transforma modul în care obținem, folosim și reutilizăm resursele planetei pentru a crea o lume fără deșeuri”. Misiunea onorează cea de-a 50-a aniversare a organizației, în timp ce pune încă o cărămidă la construirea unui viitor în care resursele planetei sunt optimizate.

„Lumea în care trăim are nevoie de o transformare majoră. Trebuie să accelerăm urgent tranziția către economia circulară și să utilizăm resursele cât mai eficient - oportunități care pot fi fructificate la cel mai înalt nivel cu ajutorul soluțiilor TOMRA. Avem o moștenire de cincizeci de ani de inovație și impact, cu soluții dovedite, de care clienții noștri – și planeta – au cu adevărat nevoie. Acești ultimi cincizeci de ani ne-au pregătit să facem față celei mai presante provocări a timpurilor noastre: reinventarea modului în care lumea gestionează deșeurile. Ne propunem să conducem revoluția resurselor, iar echipa noastră de revoluționari din întreaga lume se ridică la înălțimea provocării.” a declarat Tove Andersen, președinte și CEO al TOMRA.

O lume care are nevoie de soluții durabile

 

Astăzi, TOMRA are peste 100.000 de sisteme automate de preluare în peste 80 de piețe, cu mai mult de 4600 de angajați în întreaga lume. TOMRA Collection, care dezvoltă sisteme automate de preluare a ambalajelor în vederea  reciclării, colectează peste 40 de miliarde de astfel de ambalaje în fiecare an. Aceste sisteme previn generarea a aproximativ 4,5 milioane de tone emisii de carbon, anual.

 

Pentru a combate poluarea cu deșeuri de plastic, TOMRA are ambiția de a contribui la obiectivul ca până în 2030, 40% din ambalajele de plastic produse la nivel mondial să fie colectate pentru reciclare. În prezent, doar 14% din toate ambalajele de plastic sunt colectate pentru reciclare, și doar 2% sunt reciclate în „buclă închisă” ( adică plasticul este reciclat cu același scop, fără a fi retrogradat la plastic de calitate inferioară).


Compania și-a stabilit, de asemenea, obiectivul de a colecta anual 500 de miliarde de ambalaje prin intermediul Clean Loop Recycling, versiunea companiei de reciclare "în circuit închis", astfel încât acestea să poată fi transformate în noi ambalaje din nou și din nou. Acest lucru reduce dependența de materii prime în producția de ambalaje noi și previne ca acestea să nu ajungă pe străzi, în ape și în gropile de gunoi.


„TOMRA este astăzi mai relevantă ca oricând. Activitatea noastră de a construi o lume fără deșeuri se află în centrul imenselor provocări legate de sustenabilitate care afectează întregul glob – cum ar fi nevoia de a combate schimbările climatice, poluarea cu plastic, risipa alimentară și tranziția către o economie circulară. TOMRA Collection oferă tehnologia necesară pentru a obține aceste rezultate, dar adevăratul impact al reciclării vine din eforturile comercianților, ale centrelor de reciclare și ale consumatorilor din întreaga lume. Le mulțumim tuturor pentru că au făcut posibilă această aniversare importantă și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru atingerea acestor obiective ambițioase.” a declarat Harald Henriksen, EVP și șeful TOMRA Collection.

Numai în Europa, peste 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate în fiecare an, iarmai puțin de 30% din deșeuri sunt colectate sau reciclate. Directiva UE privind materialele plastice de unică folosință cere statelor membre să colecteze minim 77% din sticlele de plastic de unică folosință (inclusiv cu capac atașat) până în 2025, și respectiv 90% până în 2029.  Acest fapt a dus la reguli noi pentru reciclarea ambalajelor pentru băuturi și în România. 

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 955 din 6 octombrie 2021 a fost publicată Hotărârea 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (în continuare „HG nr. 1074/2021”) care reglementează introducerea Sistemului de Garanție-Returnare. 

Lansarea sistemului se va face de la 1 octombrie 2022 pentru a acorda actorilor cu obligații legale timpul necesar organizării sistemului cu toate elementele sale componente. Producătorii, importatorii, distribuitorii și comercianții se pregătesc pentru schimbările operaționale care urmează. 

 

TOMRA a deschis în 2021 o filială în România și a dezvoltat deja o rețea națională de service care asigură asistență completă organizațiilor și instituțiilor care vor opera punctele de returnare. „În România avem o șansă  unică să facem o schimbare de direcție și să învățăm din ce au testat și implementat deja cu succes alte țări. Comercianții, producătorii și autoritățile publice locale pot face din SGR o poveste de succes, dacă vor adopta bunele practici demonstrate și tehnologie best-in-class”, spune Dorin Mihai, Director General TOMRA Collection România.

 

Transformarea este în centrul tuturor activităților TOMRA. TOMRA transformă ideile și tehnologia pentru a crea instrumente inteligente și de pionierat. Transformăm companiile în afaceri mai profitabile și durabile și transformăm modul în care resursele lumii sunt obținute, utilizate și reutilizate, ceea ce ajută, de asemenea, la transformarea vieții de zi cu zi a oamenilor.” - Tove Andersen, președinte și CEO al TOMRA.