Comercianții se pregătesc pentru Sistemul Garanție-Returnare, ce va fi operațional în noiembrie 2023

SGR ambalaje - sisteme automate de preluare ambalaje TOMRA

Guvernul României a anunțat data lansării Sistemului Garanție-Returnare (SGR), ce vizează colectarea ambalajelor din plastic, sticlă sau aluminiu în vederea reciclării. Astfel, acesta va deveni operațional în 30 noiembrie 2023.

Compania norvegiană TOMRA, principalul furnizor mondial de sisteme automate de preluare a ambalajelor reciclabile pentru băuturi, salută această decizie, anunțată în luna octombrie prin modificările și completările aduse la HG 1074/2021.

”Odată lansat SGR, cele peste 6 miliarde de ambalaje puse pe piață anual vor avea o nouă soluție de colectare și reciclare eficientă și în România, dat fiind faptul că astfel de programe pot atinge rate de colectare de peste 90%”, spune Dorin Mihai, director general al TOMRA Collection România.

Toți comercianții care vând băuturi în ambalaje SGR, indiferent de dimensiunea suprafeței lor de vânzare, au obligația de a organiza puncte de returnare pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a preda ambalajele reciclabile din sticlă, plastic, doze de aluminiu în schimbul garanției plătite la cumpărarea băuturilor./p>

”CCu aproximativ un an înainte de lansarea Sistemului de Garanție - Returnare, TOMRA a început deja să furnizeze comercianților sisteme automate de preluare ce pot colecta peste 700 de milioane de ambalaje de unică folosință, echivalentul a peste 20% din obiectivele primului an de funcționare SGR în România. Acesta este un semn clar de bună organizare în rândul comercianților, pentru care colectarea ambalajelor de unică folosință pentru băuturi va deveni o obligație începând cu 30 noiembrie 2023.”, spune Dorin Mihai, director general al TOMRA Collection România.

 Citește și: Sistemul de Garanție Returnare (SGR) în România: cum funcționează, avantaje, responsabilități comercianți

În funcție de suprafață, comercianții au nevoie de soluții de preluare automată diferite

În vederea pregătirii lansării Sistemului Garanție-Returnare (SGR), TOMRA Collection România dispune de un centru logistic și operațional modern de peste 4000 de mp, iar prin echipa sa de specialiști oferă servicii integrate cu acoperire națională.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor comercianților, TOMRA a dezvoltat soluții de preluare automată a ambalajelor pentru magazinele de dimensiuni mici, medii și mari. Pentru comercianții cu suprafețe de vânzare mici și foarte mici, TOMRA a lansat cel mai compact sistem automat de preluare a ambalajelor reciclabile din sticlă, plastic, sau a dozelor de aluminiu și rambursare garanție TOMRA M1. Cu o amprentă la sol de numai 0,6 mp dar cu un spațiu de depozitare optim, sistemul poate prelua toate cele trei fracții: material plastic, metal și sticlă.

Aceste sisteme automate de preluare ambalaje în vederea reciclării identifică, sortează și compactează ambalajele pentru băuturi post-consum. Astfel, se facilitează preluarea acestora de la consumatori într-un mod mult mai eficient decât în cazul preluării manuale.

Citește și: Ce sisteme automate de preluare ambalaje sunt potrivite pentru magazinele mici și medii

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, compania desemnată administrator SGR în România în luna august 2022, responsabilă de organizarea și gestionarea SGR pentru colectarea ambalajelor, va avea astfel la dispoziție o infrastructură modernă, transparentă și eficientă pentru a asigura drumul cel mai scurt al ambalajelor de la consumator la reciclator.

Programele SGR au condus la o creștere a ratei de colectare a ambalajelor de plastic în Europa, țările care au implementat un astfel de program atingând un procent de 94%, față de 47% în țările fără Sistemul Garanție-Returnare - SGR.

”Stabilirea unei date certe de implementare este binevenită, astfel oferind claritate tuturor participanților la sistem pentru a se pregăti în timp util. TOMRA este gata să susțină comercianții și ceilalți participanți să beneficieze de avantajele introducerii SGR, combinând know-how-ul local cu experiența noastră din alte piețe SGR la nivel global. Printr-un astfel de program, miliardele de ambalaje puse pe piață anual în România pot fi deviate de la gropile de gunoi și reintroduse în economie, reducând astfel dependența de materiile prime și facilitând tranziția către o economie circulară.” spune Dorin Mihai, director general al TOMRA Collection România.

Citește și: Ce sisteme automate de preluare sunt potrivite pentru spațiile comerciale mari

Despre TOMRA Collection:


Fondată în 1972, TOMRA oferă soluții automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic și sticlă pentru băuturi în vederea reciclării în buclă închisă (Clean Loop Recycling). Având peste 80.000 de sisteme în 60 de piețe, TOMRA colectează anual la nivel mondial peste 40 de miliarde de ambalaje de unică folosință pentru băuturi, postconsum. Astfel se reduce dependența de materiile prime virgine și mai puține ambalaje reciclabile pentru băuturi ajung pe străzi, în oceane și gropi de gunoi.

Sistemele integrate TOMRA, de echipamente, soluții digitale și servicii, facilitează contribuția industriei, proprietarilor de sisteme, comercianților și consumatorilor la o planetă mai durabilă.

Aflați mai multe despre sistemele automate TOMRA de colectare a ambalajelor reciclabile din sticlă, plastic și a dozelor de aluminiu la https://collection-ro.tomra.com/. și urmăriți-ne pe LinkedIn și Facebook.

TOMRA Collection face parte din TOMRA Group, care creează soluții bazate pe senzori cu scopul maximizării productivității resurselor și are viziunea de a fi lider al „Revoluției Resurselor”. Grupul numără peste 4600 de angajați la nivel global și este listat la Bursa de Valori din Oslo (OSE: TOM).