Cum utilizezi un sistem automat de preluare ambalaje returnabile TOMRA?

ambalaje returnabilecum utilizezi un sistem automat de preluare TOMRA

Sistemul de garanție-returnare a ambalajelor - SGR din România va reprezenta un pas important în tranziția țării noastre către o economie circulară. De asemenea, va fi și o schimbare sustenabilă a modului în care cumpărătorii interacționează cu comercianții cu amănuntul, căci aceștia vor avea un rol mult mai vizibil, chiar vital, în procesul de reciclare a ambalajelor returnabile la nivel național.

Prin urmare, este esențial să creezi un proces de reciclare care să fie simplu de aplicat, rapid și antrenant, atât pentru cumpărători, cât și pentru personalul magazinului. Comercianții cu amănuntul vor avea posibilitatea de a alege dacă vor prelua ambalajele băuturilor de unică folosință manual sau vor opta pentru un sistem automat de preluare.

Primul sistem automat de preluare a ambalajelor returnabile și reciclabile a fost creat de TOMRA în 1972. Iată cum funcționează reciclarea prin intermediul unui echipament TOMRA:

Ce este un sistem automat de preluare a ambalajelor?


În cadrul unui sistem automat de preluare, consumatorii pot returna ambalajele post consum pentru băuturi, în vederea reciclării. Echipamentul identifică, validează, sortează ambalajele returnabile și contabilizează valoarea garanției pe un voucher restituit consumatorului.

Sistemele automate de preluare a amabalajelor sunt utilizate în cadrul sistemelor de garanție-returnare ambalaje - SGR pentru gestionarea durabilă a ambalajelor pentru băuturi. Eficiența acestor programe este recunoscută, sistemele performante recuperând, în medie, peste 90% din ambalajele puse pe piață și care fac obiectul garanției.

Cum funcționează un sistem automat de preluare ambalaje returnabile?


Consumatorul cumpără băuturile, plătește o garanție, consumă produsele și returnează ambalajele în vederea recuperării garanției. Ulterior, ambalajele sunt colectate și reciclate. Rețeaua națională de specialiști și tehnicieni asigură funcționarea optimă a sistemelor automate de preluare, prin intervenții în teren și servicii la distanță.

Citește și: Ghid: Sistemele automate de preluare ambalaje SGR

Ce sistem automat de preluare ambalaje SGR se potrivește afacerii mele?


Pentru a alege soluția optimă de preluare ambalaje returnabile în sistemul SGR, pentru afacerea ta, ar trebui să iei în considerare

  • volume zilnice/săptămânale de ambalaje comercializate (plastic, sticlă, metal)
  • spațiul disponibil în structura de vânzare

De asemenea, trebuie să te gândești cum poți obține cat mai multe beneficii din utilizarea echipamentului automat de preluare ambalaje SGR. La nivel mondial, TOMRA este partenerul preferat de retaileri, 7 din 10 echipamente automate de preluare ambalaje returnabile existente în lume fiind produse de TOMRA. Compania norvegiană are aproximativ 80.000 de echipamente automate de preluare a ambalajelor instalate în 60 de piețe, colectând anual peste 40 de miliarde de ambalaje reciclabile pentru băuturi puse pe piață la nivel global.

În România, TOMRA a comercializat până în 2021 peste 450 de echipamente automate de preluare a ambalajelor reciclabile. Dintre acestea, peste 240 de echipamente erau operaționale la doi dintre cei mai mari retaileri din România, în timp ce alți retaileri testau la finalul anului 2021 echipamentele TOMRA.

Primele echipamente TOMRA au fost instalate în România începând cu 2012, în cadrul unui proiect voluntar, și de atunci au colectat peste 571 de milioane de PET-uri, 63 de milioane de doze de aluminiu și 34 de milioane de sticle.

Preluare ambalaje returnabile SGR – avantajele echipamentelor TOMRA

 

De ce să alegi un sistem automat de preluare a ambalajelor TOMRA?

  • Eviți erorile umane și te asiguri că garanțiile aferente ambalajelor sunt rambursate corect
  • Economisești spațiul de vânzare din magazin prin compactarea ambalajelor returnate
  • Economisești costurile cu forța de muncă, deoarece personalul magazinului nu va trebui să valideze manual fiecare ambalaj returnabil
  • Creezi o experiență excelentă de reciclare pentru clienți, care vor reveni în magazin
  • Le oferi angajaților sprijinul de care au nevoie pentru a lucra mai eficient
  • Asiguri asistență specializată pentru clienți
  • Beneficiezi de soluții flexibile de finanțare, fără a afecta fluxul de numerar

TOMRA oferă servicii de consultanță pentru toate tipurile de comercianți, la nivel național.