Ghid SGR România: sistemele automate de preluare ambalaje returnabile

sisteme automate preluare a ambalaje SGR

O serie de tendințe majore dictează la nivel mondial preocupările legate de reciclarea și managementul deșeurilor. Prima este conștientizarea crescândă a faptului că deșeurile de plastic poluează chiar și cele mai izolate părți ale planetei, iar oamenii de știință au determinat că acestea ajung în oceane cu o rată de 1 camion de gunoi / minut. Prognoza arată că, până în 2050, va fi mai mult plastic în ocean decât pește (ca greutate). Acest lucru i-a determinat pe cercetători să evalueze cantitatea de plastic reciclată efectiv prin sistemele de reciclare implementate până în prezent. Astfel, au stabilit că din toată cantitatea de plastic produsă vreodată, doar 9% a fost reciclată.

A doua tendință este referitoare la semnalele ridicate în cadrul Convenției de la Basel și costurile în creștere asociate colectării, procesării și reciclării în anumite zone care depindeau de achiziția și sortarea deșeurilor mixte reciclabile din țări din Asia precum China și India.

 A treia tendință o reprezintă interesul crescut de a înlocui modelul industrial de a “produce - consuma - elimina” cu modelul “economiei circulare”, definit prin recuperarea resurselor la cea mai ridicată valoare materială pentru cât mai mult timp. Acest lucru este evident în pachetul de măsuri al Uniunii Europene privind economia circulară, prin care sunt stabilite obiective de colectare și reciclare pentru materialele uzuale obligatorii prin lege.

SGR în România – sistemul de garanție - returnare pentru ambalaje

România se apropie cu rapiditate de termenul limită pentru lansarea sistemului de garanție-returnare SGR pentru ambalajele reciclabile în noiembrie 2023, pentru a combate poluarea cu deșeuri de ambalaje de băuturi, în conformitate cu legislația UE. În octombrie 2021, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se reglementează sistemul garanție - returnare ambalaje SGR în România, potrivit căreia consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la achiziția unei băuturi în magazin. Odată consumată băutura, pentru a-și recupera garanția, consumatorii vor trebui să aducă ambalajul gol la un punct de returnare. Garanțiile sunt apoi revendicate pe loc de consumatori. Sistemul de garanție-returnare include ambalaje primare de unică folosință de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L pentru băuturi.

Sistemul de garanție-returnare ambalaje din România va reprezenta o schimbare sustenabilă a modului în care cumpărătorii interacționează cu comercianții cu amănuntul: odată ce sistemul de garanție-returnare ambalaje reciclabile va intra în vigoare, comercianții vor avea un rol mult mai vizibil, chiar vital, în procesul de colectare și reciclare la nivel național.

 Prin urmare, în calitate de comerciant, este esențial să creezi un proces care să fie simplu de aplicat, rapid și antrenant, atât pentru cumpărători, cât și pentru personalul magazinului. Comercianții vor avea posibilitatea de a prelua ambalajele manual sau cu un sistem automat de preluare.

Iată care cum funcționează SGR pentru comercianți:

  • Pasul 1: Comerciantul cumpără băuturile și plătește atât prețul cât și garanția de 50 de bani, aferentă fiecărei unități de produs;
  • Pasul 2: Comerciantul vinde băuturile către consumator și percepe atât prețul produsului cât și garanția de 50 de bani;
  • Pasul 3: Comerciantul restituie consumatorului garanția de 50 de bani în schimbul returnării ambalajului;
  • Pasul 4: Administratorul SGR preia ambalajele colectate în punctele de returnare și îi plătește comerciantului garanția de 50 de bani și un tarif de gestionare.
Sistem Garantie Returnare ambalaje Romania

Ce este un sistem automat de preluare ambalaje returnabile?

Sistemul automat de preluare este un ansamblu de soluții hardware și software care are ca interfață un echipament ce preia, validează, sortează, procesează și stochează temporar ambalajele de băuturi returnate de către consumatori. 

Cum funcționează un sistem automat de preluare ambalaje returnabile?

Ambalajele de unică folosință pentru băuturi sunt introduse în fanta de preluare,  iar echipamentul scanează ambalajul pe baza codului de bare, a materialului, formei și greutății ambalajelor pentru a valida apartenența la sistemul de garanție-returnare. Apoi, acesta va sorta și compacta ambalajele, ce vor fi depozitate în cuvele din interiorul sistemului.
 
Sistemul automat de preluare a ambalajelor returnabile contabilizează valoarea garanției care este returnată instant consumatorilor fie prin voucher, fie  prin transfer electronic. În cazul în care optează pentru voucher, utilizatorii îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor în cadrul aceluiași comerciant care operează sistemul automat de preluare ambalaje și returnare garanție, sau îl pot preschimba în numerar, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului.

Care sunt beneficiile sistemelor automate de preluare ambalaje pentru comercianți?

  • Economie de spațiu: sistemele automate de preluare ambalaje returnabile compactează și zdrobesc ambalajele de băuturi la fața locului, economisind spațiu în magazin
  • Economie de timp: personalul magazinului nu va trebui să verifice și să proceseze manual fiecare ambalaj.
  • Optimizarea costului cu resursa umană
  • Acuratețe: automatizarea elimină potențialul de eroare umană sau fraudare și se asigură că garanțiile sunt plătite corect.
  • Experiența clientului: automatele de preluare ambalaje reciclabile oferă clienților o experiență de reciclare rapidă și ușoară, încurajându-i să returneze ambalajele.

Citește și:

Ce sisteme automate de preluare ambalaje sunt potrivite pentru spațiile comerciale mari

Ce sisteme automate de preluare ambalaje sunt potrivite pentru magazinele mici și medii


Ce presupune o experiență plăcută pentru cumpărători?

Cercetările efectuate de către TOMRA au arătat că utilizatorii beneficiază de o serie de avantaje atunci când folosesc un sistem automat de preluare a ambalajelor. Acestea includ:

  • Un ambient primitor: o zonă curată și primitoare în care are loc procesul de reciclare, unde atât copiii, cât și adulții se pot simți confortabil.
  • Comoditate: capacitatea de a utiliza automate de preluare ambalaje și revendicare garanție în locații și ore convenabile.
  • Operațiuni impecabile de colectare simplificate: un proces rapid care nu durează mai mult de câteva minute.
  • Implicare: oamenii se simt bine atunci când fac un lucru în folosul comunității.
     
Comercianții care intenționează să automatizeze preluările de ambalaje trebuie să decidă care este spațiul disponibil pentru instalarea sistemului automat de preluare. Chiar și cele mai mici magazine pot ajuta la combaterea poluării. TOMRA M1, cel mai compact sistem, care procesează ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă, cu spațiu optim de depozitare și având o amprentă la sol de numai 0,6 mp.