Ce sisteme automate de preluare ambalaje sunt potrivite pentru magazinele mici și medii

sisteme preluare ambalaje reciclabile - magazine mici si medii

Producătorii, importatorii, distribuitorii și retailerii se pregătesc pentru schimbările operaționale care urmează să vină odată cu implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România. “Legea ambalajelor”, cum mai este denumită hotărârea de Guvern, prevede o serie de obligații și obiective atât pentru producători, cât și pentru comercianți.

Conform actului normativ - “Legea ambalajelor”, toți comercianții cu amănuntul au obligația de a înființa un punct de returnare a ambalajelor ce fac obiectul Sistemului de Garanție-Returnare, sau SGR. Singurele excepții sunt în cazul comercianților de tip HORECA, al celor care comercializează produsele exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor de vending.

O altă excepție la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) este prevăzută în cazul comercianților cu o suprafață a structurii de vânzare mai mică de 200 mp și care nu vor organiza puncte de returnare ambalaje individuale. Aceștia își pot îndeplini această obligație legală optând pentru organizarea punctului de returnare peturi, sticle și doze de aluminiu, în parteneriat cu alți comercianți. În cazul magazinelor care sunt obligate prin lege să organizeze un punct de preluare a ambalajelor reciclabile din sticlă, plastic sau aluminiu și returnare a garanției, comercianții pot opta pentru a asigura o infrastructură manuală sau automată, folosind un sistem automat de preluare.

La nivel mondial, TOMRA este partenerul preferat de retaileri pentru implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Compania norvegiană are aproximativ 80.000 de sisteme automate de preluare instalate în 60 de piețe, colectând anual peste 40 de miliarde de ambalaje pentru băuturi puse pe piață la nivel global.

TOMRA a deschis în 2021 o filială în România și a dezvoltat deja o rețea națională de service care asigură asistență completă organizațiilor și instituțiilor care vor opera punctele de returnare.

În România avem o șansă unică să facem o schimbare de direcție și să învățăm din ce au testat și implementat deja cu succes alte țări. Comercianții, producătorii și autoritățile publice locale pot face din SGR o poveste de succes, dacă vor adopta bunele practici demonstrate și tehnologie best-in-class”, spune Dorin Mihai, Director General TOMRA Collection România.

Citește și: Cum utilizezi un sistem automat de preluare ambalaje returnabile TOMRA?

Legea ambalajelor - soluții SGR personalizate pentru comercianții mici și medii

 

Gama largă de sisteme automate de preluare a ambalajelor TOMRA deservește comercianții cu amănuntul de toate dimensiunile, de la magazinele de proximitate până la hypermarketuri.

TOMRA M1 - în dezvoltare

sistem automat preluare ambalaje SGR Romania
Chiar și cele mai mici magazine pot ajuta la combaterea poluării, prin colectarea peturilor, a sticlelor și a dozelor de aluminiu, în vederea reciclării. TOMRA M1 este cel mai compact sistem, care procesează ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă, cu spațiu optim de depozitare și având o amprentă la sol de numai 0,6 mp.

TOMRA S1

sistem automat de preluare ambalaje TOMRA S1 Rugged
Poți recicla peturi, doze de aluminiu și sticle în orice mediu. Sistemul de preluare a ambalajelor reciclabile TOMRA S1 Rugged este construit pentru a rezista utilizării intense și expunerii la intemperii în toate locațiile exterioare semi-acoperite. TOMRA S1 Rugged reduce frecvența intervențiilor personalului, permițându-i acestuia să utilizeze timpul economisit pentru a deservi clienții magazinului tău.

TOMRA T70 Single

inregistrare garantie ambalaje returnabile SGR
Spațiul nu reprezintă o barieră în calea colectării ambalajelor reciclabile în magazinul tău. 0,84 mp este tot ce ai nevoie pentru a le oferi clienților șansa de a returna ambalajele de plastic, aluminiu sau mixul acestora. TOMRA T70 Single este soluția optimă, de sine stătătoare sau încastrată în perete, cu opțiunea de descărcare frontală sau prin spatele sistemului, având o viteză de alimentare de până la 45 de ambalaje pe minut.

TOMRA T70 Dual

reciclarea ambalajelor din plastic - sisteme automate preluare ambalaje

Orice spațiu poate avea soluții pentru returnarea ambalajelor. Doar 1.4 mp sunt necesari pentru a le oferi clienților tăi o experiență excelentă de reciclare. Cu ajutorul TOMRA T70 Dual poți prelua ambalaje de plastic, metal, sticlă sau mix, având un spațiu generos de depozitare și o viteză de alimentare de până la 45 de ambalaje pe minut.

Citește și: Ghid: Sistemele automate de preluare ambalaje SGR

 

Sistemul de garanție-returnare (SGR) din România va reprezenta o schimbare sustenabilă a modului în care cumpărătorii interacționează cu comercianții cu amănuntul: odată ce sistemul de garanție-returnare ambalaje (peturi, ambalaje din sticlă și doze de aluminiu) va intra în vigoare, comercianții cu amănuntul vor avea un rol mult mai vizibil, chiar vital, în procesul de reciclare la nivel național. Prin urmare, în calitate de comerciant, este esențial să creezi un proces de reciclare care să fie simplu de aplicat, rapid și antrenant, atât pentru cumpărători, cât și pentru personalul magazinului.

Oferind o experiență excelentă de returnare a ambalajelor în vederea reciclării, creezi oportunitatea de a-ți construi o reputație mai bună în comunitatea ta, demonstrezi că îți pasă de impactul pe care obiceiurile de vânzare cu amănuntul îl au asupra mediului și le poți prezența clienților inițiativele de sustenabilitate ale afacerii tale.

Ai întrebări despre implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România? Discută cu un consultant TOMRA și află tot ce trebuie să știi despre Legea ambalajelor în vigoare și obligațiile pentru comercianți.